djecak

Knjiga ‘Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.’

Projekt ‘Djetinjstvo u ratu’ pokrenuo je 2010. godine Jasminko Halilović pozvavši ljude da mu pošalju svoje kratke odgovore na pitanje ‘Šta je za tebe djetinjstvo u ratu?’. Nakon velikog odaziva, uslijedio je dvoipogodišnji urednički rad na knjizi.

Dugo očekivana knjiga ‘Djetinjstvo u ratu’ napokon je objavljena u januaru 2013. Nakon dvije i po godine rada na projektu postignut je konačni cilj – ilustrovana knjiga na 328 stranica donosi priču generacija odraslih u ratu.

Ovaj u javnosti široko podržani projekt pažnju je privukao unikatnim konceptom: istražiti i predstaviti iskustvo sarajevske djece mozaikom kratkih sjećanja. Preko 1.000 kratkih sjećanja od isto toliko ljudi sa svih krajeva planete našlo je mjesto u ovoj knjizi.

Prvi dio knjige donosi uvodne tekstove o BiH, Sarajevu i autorovu ratnu priču. Drugi, glavni dio, donosi kratka sjećanja preko 1.000 ljudi. Treće poglavlje knjige donosi duža sjećanja i dokumente – dnevničke zapise, pisma, fotografije, uspomene…

Knjiga “Djetinjstvo u ratu” predstavljena je u BiH, Srbiji, Austriji, Belgiji i Poljskoj. Prevedena je na nekoliko jezika. Objavljena je na njemačkom jeziku u Austriji, a japanski prijevod uskoro će objaviti Shueisha Inc.

Više informacija na djetinjstvouratu.com/knjiga.

knjiga-djetinjstvo-u-ratu