Tim Muzeja ratnog djetinjstva

Jasminko Halilović
Osnivač

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva. Osnivač i predsjednik Udruženja Urban. Autor ili urednik nekoliko knjiga uključujući monografiju ‘Sarajevo – moj grad, mjesto susreta’ i ‘Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.’ Magistar finansijskog menadžmenta. Član Global Shapers zajednice pri Svjetskom ekonomskom forumu i WARM fondacije koja se bavi istraživanjem konflikata, te One Young World ambasador. Suosnivač nekoliko firmi, ljubitelj fudbala i putovanja.

Amina Krvavac
Izvršna direktorica

Pohađa interdisciplinarni postdiplomski studij dječijih prava na Univerzitetu u Ženevi. Diplomirala kao najbolji student u klasi na Odsjeku za međunarodne i javne odnose na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Trenutno uspješno završava kurs “Vanjska i sigurnosna politika Evropske Unije prema zemljama zapadnog Balkana” na Univerzitetu u Prištini. Uživa u muzici, filmu, upoznavanju stranih kultura i običaja.

Selma Tanović
Voditeljica istraživanja

Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Selma je završila napredne master studije iz Medicinske antropologije na Univerzitetu u Amsterdamu. Zatim je završila još jedan master program iz antropologije na Fakultetu za napredne studije iz socijalnih nauka (EHESS) u Parizu. Tamo je istraživala traumatična iskustva djece i adolescenata, a na istu temu radi i preddoktorsko istraživanje. Selma uživa u pletenju i često ustaje u 6 da radi jogu.

Leyla Omeragić
Urednica

Leyla je diplomirala na McGill univerzitetu gdje je studirala kognitivnu nauku i komunikacije. Prije odluke o povratku u Sarajevo radila je kao urednica naučnog časopisa u Bostonu (USA). Leylu interesuju kuratorske prakse i dugoročni efekti traume iz djetinjstva.

Almedina Lozić
Menadžerica kolekcije i sadržaja

Almedina je interes za novinarstvo razvila radeći u omladinskom programu na RTV SLO Radio Koper. Kasnije je studirala novinarstvo na Univerzitetu u Ljubljani. Nakon nekoliko godina novinarskog iskustva doselila se u Sarajevo. Zainteresirana je za post-konfliktni razvoj i planira to studirati u budućnosti. Uživa u prirodi, književnosti i slušanju muzike na jezicima koje ne razumije.

Sandra Mehmedović
Prevoditeljica i istraživačica

Sandra trenutno završava master studij Engleskog jezika i prevodilačkih studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završila i prvi stepen studija. Nakon što je godinama volontirala u Asocijaciji XY, počela je raditi kao njihova prevoditeljica na različitim projektima, uključujući i radnu knjigu za roditelje djece sa poteškoćama u učenju. Sandra je vrlo ponosna na tu knjigu s obzirom da je prva te vrste u Bosni i Hercegovini. Snažno je zanimaju životinje, priroda, teatar, književnost i dizajn enterijera.

Alli Hartley
Koordinatorica projekta u Washington DC-u

Alli je muzejska aktivistica i edukatorica. Studirala je na George Washington Univerzitetu i stekla zvanje magistrice u oblasti muzejske edukacije. Ranije je završila studij historije na Univerzitetu Maryland. Njeno radno iskustvo uključuje Greenbelt Museum, College Park Aviation Museum i Smithsonian. U 2017. godini organizovala je viralnu kampanju na društvenim mrežama #DayofFacts. Govorila je na ICOM, AAM i MuseumNext konferencijama. Kad se ne bavi muzejima, Alli piše poeziju i trenira umjetničko klizanje.

Harun Buljina
Akademski konsultant

Harun je doktorski kandidat na Odsjeku za historiju Columbia univerziteta. Njegov fokus je društvena i intelektualna historija savremenog Balkana. Ranije je završio studij historije na Univerzitetu Michigan i podučavao engleski jezik u okviru Fulbright programa u sjeverozapadnoj Turskoj. Rođen je u Sarajevu, a trenutno vrijeme provodi u BiH i USA.

Jasenka Hoffmann
Istraživačica

Jasenka je magistrirala psihologiju na Univerzitetu u Mostaru. Tokom magistarskih studija istraživala je psihološke i emocionalne reakcije povezane sa PTSD-om. Nakon magisterija radila je dvije godine kao klinička psihologinja na Pedijatrijskoj klinici Mostar. Trenutno je fokusirana na kognitivnu psihologiju, a nedavno je završila i program edukaciju u oblasti art terapije na IGW-u u Zagrebu. Često učestvuje na izložbama i u različitim projektima u oblasti vizualne umjetnosti. Voli jaku crnu kafu i dobar humor.

Lejla Hairlahović
Istraživačica

Nakon završenog studija engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Tuzli, magistrirala je Evropske studije u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije (Univerzitet u Sarajevu/Univerzitetu Bolonji). Doktorski studij etnologije i kulturne antropologije je upisala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i trenutno je u fazi izrade doktorskog rada. Bavi se izučavanjem identiteta i društvenog sjećanja. Deset godina se aktivno bavila rukometom, a nakon toga osnovala rukometnu akademiju. Članica Hrvatskog etnološkog društva. Voli rukomet, pozorište, putovanja i prirodu.

Smilja Janković
Istraživačica

Smilja je studirala Političke nauke i Francuski jezik i književnost na Arizona State University. Zatim završava magistarski studij iz Politike pridruživanja EU na College of Europe, magistarski studij u oblasti slavističkih studija na University of Washington, te magistarski studij u oblasti međunarodnog prava i ljudskih prava na United Nations University for Peace. Trenutno je doktorantica pri Otago Univerzitetu, na Novom Zelandu. Živjela je i radila u USA, Južnoj Koreji, Turskoj i na Novom Zelandu, te se na kraju vratila u BiH.

Arnela Mujkanović
Istraživačica

Arnela je završila Akademiju likovnih umjetnosti na Univerzitetu u Sarajevu. Kao dobitnica DAAD stipendije, završila je magisterij u oblasti umjetničke i kulturne medijacije na Univerzitetu u Bremenu, Njemačka, gdje je stekla i prva iskustva u muzejskoj industriji. Njeno istraživanje fokusira se na metode umjetničke i kulturne medijacije, umjetničkih politika i institucionalne kritike. Koautorica je nekoliko izložbi u BiH i inostranstvu, te se i sama bavi umjetnošću.

Alexandra Hartley
Razvoj edukativnih materijala

Lexi je završila historiju i magistrirala edukaciju u oblasti društvenih znanosti na Univerzitetu William & Mary. Prvi put je posjetila Sarajevo u ljeto 2013. da predaje engleski na ljetnom kampu. Trenutno je Fulbrightov predavač engleskog jezika na Univerzitetu u Sarajevu, na Fakultetu islamskih nauka. Osim toga, mentorica je studentima koji apliciraju za studij u USA u uredu EducationUSA, i koordinira programe u Američkom kutku u Sarajevu. Kada ne predaje, uživa u čitanju i putovanjima.

Merima Ražanica
Kustosica

Završila je dodiplomski i master studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda BiH. Prethodno se bavila novinarstvom za časopis Školegijum i Fondaciju kreativni razvoj pišući o temama vezanim za politike obrazovanja, civilno društvo i omladinske politike. Amaterski se bavi glumom i učestvuje u internacionalnim projektima razmjene glumaca amatera između centra i periferije Evrope. Voli čitati, putovati, baviti se radom u bašti te malim “uradi sama” kućnim projektima.

Ena Kosanović
Kustosica

Ena trenutno završava master studij marketing menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završila i dodiplomski studij. Radila u nevladinim i internacionalnim organizacijama podržavajući implementaciju različitih projekata. Njena polja interesovanja su ljudska prava sa fokusom na prava žena i djece. Trenutno je angažovana na projektima osnaživanja žena da se bave poduzetništvom – PoWEr, podsticanje djevojaka da se bave programiranjem – IT Girls, kao i na projektu protiv nasilja nad djecom. Voli prirodu, putovanja i filmove.

Bakir Branković
Kustos

Student prvog ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je također jednu godinu obnašao funkciju demonstratora na Katedri za pravnu historiju i komparativno pravo. Posljednje četiri godine obavlja posao turističkog vodiča za grad Sarajevo i njegovu okolicu, ali i za druge dijelove Bosne i Hercegovine. Povremeno i po potrebi radi kao prevodilac i tumač engleskog jezika. Ljubitelj putovanja, historije i pozitivnih ljudi.

Rialda Osmanović
Kustosica

Studentica prvog ciklusa studija na Odsjeku za Orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prije selidbe u Sarajevo i početka studija volontirala je u Omladinskoj novinskoj asocijaciji, te radila kao voditeljica omladinskog programa na prvom community radiju u BiH, radiju “Active”. U narednim ciklusima studija veseli se izučavanju književnosti pisane na arapskom jeziku i povezanosti arpskog jezika sa religijom. Tokom 13 godina aktivnog bavljenja karateom stekla je zvanje Majstora karatea.

Amir Badnjević
Programer

Aplikacija multimedijalnog arhiva i alati istraživanja.

Harun Kujović
Koordinator produkcije

Web, print, produkcija.

Dino Aganović
Grafički dizajner

Promotivni materijali i društvene mreže.

Skender Hatibović
Biznis konsultant

Dugogodišnji poduzetnik u oblasti turizma. Biznis konsultant, istraživanje i razvoj tržišta.

Belma, Lejla and Ajsela
Psihološka supervizija

Belma Žiga, Lejla Smajić-Hodžić i Ajsela Bučan-Varatanović, psihologinje iz partnerske organizacije Psiholab, vrše potrebnu obuku i nadgledaju rad tima Muzeja ratnog djetinjstva, ali i sve učesnike i učesnice u projektu.