djecak

Trenutni status djece u konfliktnim zonama

Spoznaja da prava, zaštita i dobrobit djece za vrijeme oružanih sukoba zaslužuju posebnu pažnju uvrstila je, krajem prošlog stoljeća, pitanje položaja djece u oružanim sukobima u sami vrh agende međunarodne zajednice.

1998. godine održana je prva rasprava Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećena ovom pitanju. Tom prilikom Vijeće je izrazilo podršku mandatu Specijalne predstavnice Generalnog sekretarijata za pitanja djece u poprištima oružanih sukoba.[1]

Godinu kasnije, Vijeće sigurnosti usvojilo je svoju prvu rezoluciju (Rezolucija 1261) o pitanju položaja djece u oružanim sukobima, i utvrdilo relevantnost tog pitanja za očuvanje mira i sigurnosti na globalnom nivou.[2] Pored usvajanja Rezolucije 1261, Vijeće je, 1999. godine, uputilo zahtjev Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija da podnese prvi godišnji izvještaj o stanju djece u oružanim sukobima. Istom prilikom, Vijeće je također, utvrdilo i osudilo šest kategorija takozvanih najtežih oblika kršenja dječijih prava za vrijeme oružanog sukoba:

  • Ubijanje i ranjavanje djece;
  • Regrutovanje djece vojnika;
  • Seksualno nasilje nad djecom;
  • Napad na škole ili bolnice;
  • Uskraćivanje pristupa humanitarnoj pomoći za djecu;
  • Otmica djece.[3]

Nadalje, 2005. godine, Rezolucijom 1612, Vijeće sigurnosti uspostavilo je mehanizam za monitoring i izvještavanje, s ciljem sistematičnog monitoringa, dokumentovanja i izvještavanja o gore navedenim kršenjima prava djece.[4]

Godišnji izvještaji Generalnog sekretara o stanju djece u oružanim sukobima, izmjeđu ostalog, služe i kao osnov za rad i aktivnosti Vijeća na ovom polju, i uključuju listu država i/ili oružanih grupa koje su kršile prava djece u oružanim sukobima.

Najnoviji izvještaj (juni 2015.godine)[5] analizira stanje djece u konfliktnim zonama širom svijeta tokom 2014. godine. Sudeći po izvještaju iz prošle godine, u svijetu se dešavalo nezapamćeno nasilje koje je negativno utjecalo na živote miliona djece.

Konfliktne zone u svijetu u 2014. godini

Konfliktne zone u svijetu u 2014. godini

 

Podaci o najtežim oblicima kršenja dječijih prava tokom oružanih sukoba u 2014. godini (bazirano na izjveštaju Generalnog sekretara objavljenog 5. juna 2015):

Afganistan

Sigurnosna situacija za djecu Afganistana pogoršana je u 2014. godini. Broj dječijih stradanja povećan je za 48% u odnosu na prethodnu godinu. Najmanje 710 djece je ubijeno, a 1.792 ranjeno u 1.091 različitom incidentu. Afganistanska nacionalna policija, lokalne policije kao i Talibani i druge oružane grupe regrutovali su 68 djece (65 dječaka i 3 djevojčice) i koristili ih kao vojnike. Osam dječaka i šest djevojčica bili su žrtve seksualnog nasilja. U 17 odvojenih incidenata 24 dječaka i 2 djevojčice su otete. Osim toga, desila su se 163 slučaja napada na škole, te 11 slučajeva korištenja škola za vojne svrhe. Najmanje 469 škola u Afganistanu još uvijek je zatvoreno zbog nesigurnosti, ponajprije zbog prijetnji Talibana učenicama i nastavnicama jer ne ispunjavaju njihov zahtjev da se školovanje ženskoj djeci zabrani.

Centralnoafrička Republika

Borbe između oružanih grupa u Centralnoafričkoj Republici imaju veliki utjecaj na živote djece koja žive na ovom prostoru. Prema dostupnim podacima, 464 djece su regrutirana u ove oružane grupe; ipak, realni broj je vrlo vjerovatno mnogo veći s obzirom da UN ima limitiran pristup i kapacitet da zabilježi ove slučajeve u nekim dijelovima države. Godina 2014. obilježena je značajnim rastom u broju dokumentovanih slučajeva ubijanja i ranjavanja djece, čak i beba od tri mjeseca. Prema dostupnim podacima, ubijeno je 146, a ranjeno 289 djece. Čak 406 djece, uzrasta od 7 do 17 godina, bilo je žrtvama silovanja (405 djevojčica i 1 dječak). Zabilježeno je 9 napada na škole i 5 slučajeva korištenja škola za vojne svrhe. 34 djece (22 dječaka i 12 djevojčica) su oteti.

Demokratska Republika Kongo

Tokom 2014. godine, situacija u Demokratskoj Republici Kongo je idalje nestabilna, te smo svjedočili značajnim političkim i sigurnosnim promjenama. UN je izvijestio o 241 novom slučaju regrutacije djece (223 dječaka i 18 djevojčica). Ukupno je 80 djece (52 dječaka i 28 djevojčica) ubijeno, a 92 (48 dječaka i 44 djevojčice) ranjeno, najčešće tokom napada koji su ciljano bili usmjereni na civile. Osim toga, zabilježena su 334 slučaja silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja (332 djevojčice i 2 dječaka), što je značajno više nego u 2013. godini. Napadnute su 22 škole, a 12 ih je korišteno u vojne svrhe, što je utjecalo na obrazovanje 31.000 djece. Različite oružane grupe otele su 108 djece (65 dječaka i 43 djevojčice). Pristup humanitarnoj pomoći onemogućen je u 7 slučajeva.

Filipini

Tokom 2014. godine, Nova narodna armija (NPA) i Abu Sayyaf grupa (ASG) regrutirala je i koristila 7 dječaka starosti od 9 i više godina. Zbog teške sigurnosne situacije, regrutacija djece i druga kršenja prava su najvjerovatnije nepotpuno zabilježena. U 22 različita incidenta, 13 djece je ubijeno i 26 povrijeđeno. Uništeno je 5 škola, dok ih je 6 korišteno za vojne svrhe.

Indija

Tokom 2014. godine nastavljena je regrutacija i iskorištavanje djece od strane Naxalitesa u nekoliko indijskih država, pogađajući uglavnom djecu iz siromašnijih slojeva društva. Djeca starosti od 6 do 12 godina regrutirana su u posebne dječije jedinice, gdje su trenirani za borbu sa jednostavnim oružjem poput štapova. Nakon što bi napunila 12 godina, djeca bi bila prebačena u jedinice gdje su učili kako da rukuju oružjem i improviziranim eksplozivnim napravama. U ovim kampovima, regrutovana djeca, a posebno djevojčice, bivaju i seksualno napastvovana. Najmanje 18 djece je ubijeno u sjevero-istočnom dijelu zemlje.

Irak

UN opisuje 2014. godinu kao najsmrtonosniju u Iraku od 2007, sa 880 slučajeva najtežih kršenja dječijih prava, počinjenih od strane ISIL-a i drugih povezanih oružanih grupa. U 9 različitih slučajeva, ISIL je regrutovao najmanje 67 dječaka, dok je nepoznat broj djece regrutovan od pro-državnih oružanih snaga u različitim dijelovima zemlje pogođenim konfliktom. U 498 različitih incidenata ubijeno je 679 djece (304 dječaka, 121 djevojčica i 254 nepoznatog spola), a 505 je ranjeno (282 dječaka, 111 djevojčica i 112 nepoznatog spola). Zabilježeno je 67 napada na škole i 51 napad na bolnice, a tom prilikom ubijeno je 56, a povrijeđeno 42 djece. I pored značajnih propusta u bilježenju / izvještavanju, broj otete djece dostigao je čak 1.297 (685 djevojčica i 612 dječaka). Djeca su odvođena u grupama s njihovim porodicama i zadržavana u školama, zatvorima i aerodromima. Djevojčice starije od 12 godine su rastavljane od njihovih porodica i prodavane u područjima pod kontrolom ISIL-a u Iraku i Siriji, ili su zadržavane u seksualnom ropstvu, dok su dječaci natjerani da prihvate Islam i pridruže se ISIL-u.

Izrael i Palestina

Generalna sigurnosna situacija u Palestini, posebno u Gazi, značajno je pogoršana tokom 2014. godine, što je rezultiralo velikim porastom dječijih stradanja. Najmanje 557 palestinske djece je ubijeno i 4.249 je ranjeno samo u Gazi. Procjenjuje se da će oko 1.000 od 4.249 ranjene djece ostati trajnim invalidima. Zabilježeno je 9 slučajeva regrutacije djece od strane palestinskih oružanih grupa. Oko 188 palestinske djece je završavalo u izraelskim vojnim zatvorima svakog mjeseca. UN je prikupio 122 svjedočenja / izjave zatočene djece, a one otkrivaju podatke o lošem tretmanu, premlaćivanjima, udaranju štapovima, vezanju očiju, verbalnom nasilju i prijetnjama seksualnog nasilja. 262 škole i 274 obdaništa su uništena u Gazi. Konfliktom su također pogođena i djeca u Izraelu. U 2014. godini ubijeno je 4 izraelske djece, a 22 je ranjeno. 3 škole su pogođene granatama ispaljenim od strane palestinskih snaga iz Gaze.

Jemen

Eskalacija konflikta u Jemenu, posebno u sjevernim dijelovima zemlje, između Oružanih snaga Jemena i pro-vladinih plemenskih formacija i oružanih grupa, protiv Ansar Allah grupe i Al-Kaide Arapskog poluotoka, rezultirala je značajnim porastom stradanja djece. Ubijeno je 74 djece (56 dječaka i 18 djevojčica), a 244 (176 dječaka i 68 djevojčica) je ranjeno. Regrutacija i iskorištvanje djece je također u porastu, pa je 156 dječaka starosti od 9 do 17 godina regrutirano i korišteno u borbama. Zabilježeno je pritvaranje 15 djece. Dogodilo se 35 provjerenih napada na škole, 13 na bolnice, a 92 škole bile su korištene za vojne svrhe.

Južni Sudan

Žestke borbe u Južnom Sudanu u 2014. godini imale su devastirajući utjecaj na živote djece. Dokumentovano je 617 slučajeva regrutacije i korištenja djece (612 dječaka i 5 djevojčica) od strane Sudanske narodne oslobodilačke vojske, Sudanske narodne oslobodilačke vojske u opoziciji, i različitih drugih oružanih grupa i formacija. Ubijeno je 90 djece, a 220 njih je ranjeno. Realni brojevi bi mogli biti i veći s obzirom da je praćenje ovih događaja otežano sigurnosnom stiuacijom. Značajan broj dječaka od 14 do 17 godina pritvoren je od strane sigurnosnih snaga i bio žrtvom nehumanog i ponižavajućeg postupanja, poput premlaćivanja i urniranja po njima. Zabilježeno je i 36 slučajeva (32 djevojčice i 4 dječaka) silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja djece. Pod direktnim napadom našlo se 7 škola, dok je 60 korišteno za vojne svrhe, što je ugrozilo edukaciju oko 11.000 djece. Oteto je 147 djece što signalizira porast broja otmica u odnosu na prethodni period.

Kolumbija

Tokom 2014. godine nastavljen je konflikt u Kolumbiji između državne vojske i nekoliko oružanih grupa, a intenzitet konflikta je čak povećan u nekim dijelovima države. Rezultat toga je oko 6 miliona raseljenih osoba unutar zemlje, od čega je oko 35% djece. Osim toga, zabilježena su 343 slučaja regrutacije i korištenja djece od strane oružanih grupa. Ubijeno je 9 djece, dok ih je 60 ranjeno, najčešće u nesrećama sa nagaznim minama. Osim toga, djeca (najviše djevojčice) su bila žrtve seksualnog nasilja. Ovo nasilje je vršeno i od strane državne vojske i drugih oružanih grupa. Osim toga, seksualna eksploatacija i prodaja djevojčica je nastavljena. Zabilježeno je 12 slučajeva uništenja škola i 11 slučajeva korištenja škola u vojne svrhe.

Libanon

Sigurnosna situacija u nekim dijelovima Libanona i dalje je nestabilna zbog sporadičnih slučajeva nasilja, eksplozija improviziranih naprava, uličnih borbi i prekograničnog raketiranja iz Sirije. Sve ovo neizbježno utječe na život djece koja žive na ovoj teritoriji. U 2014. godini najmanje je 17 dječaka i 3 djevojčice ubijeno, a 4 dječaka su ranjena. 97 škola je korišteno kao skloništa što je onemogućilo edukaciju za 20.000 učenika. Djeca od 14 i više godina starosti priključivala su se oružanim grupama u palestinskim kampovima, ali i oružanim grupama iz Sirije, posebno u graničnim područjima.

Libija

U 2014. godini unutrašnji oružani sukobi su započeti u različitim dijelovima Libije. Nasumičnim granatiranjem svih strana u konfliktu ubijeno je najmanje 30 djece, ali se sumnja da je stvarni broj značajno veći. Zbog granatiranja bolnica veliki broj djece bio je uskraćen za zdravstvenu zaštitu. Mnogo bolnica i škola je korišteno u vojne svrhe. Zabilježene su i otmice djece od strane oružanih grupa u zapadnom dijelu zemlje.

Mali

Praćenje kršenja dječijih prava u Maliju ostaje izazov s obzirom na sigurnosnu situaciju u sjevernom dijelu zemlje. Stoga se svi dostupni podaci smatraju nepotpunim. Zabilježeno je da su različite oružane grupe (Mouvement national de libération de l’Azawad (MNLA), Haut Conseil pour l’unité de l’Azawad (HCUA), Mouvementarabe de l’Azawad (MAA)-Sidati, MAA-OuldSidi Mohamed and Grouped’autodéfense Touaregs Imghad et alliés (GATIA)), regrutirale 84 djece. Osim toga, najmanje je 9 djece ubijeno i 23 ranjeno. Zabilježeno je i 38 slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja nad djevojčicama. Osim toga, značajan broj djevojčica od 12 do 16 godina otet je od strane neidentificiranih pojedinaca.

Mijanmar

Konflikt koji se vodi u Mijanmaru između vladinih oružanih snaga i narodnih oružanih grupa negativno utječe na živote djece širom zemlje. Zabilježeno je 357 slučajeva regrutacije djece od strane vladinih snaga. Osim toga, 13 od 53 djece koja su uspjela pobjeći, uhvaćena su i zadržana kao ‘dezerteri’. Djeca su također regrutovana, nekad i otmicama, od strane drugih oružanih grupa. Zabilježeno je da je 1 dijete ubijeno, a 3 ranjeno. Osim toga, zabilježen je i 1 provjeren slučaj silovanja 14-ogodišnje djevojčice.

Nigerija

Ekstremistička grupa Boko Haram pojačala je napade na civilnu populaciju u Nigeriji i okolnim zemljama, što je rezultiralo raseljenjem preko 1 milion osoba samo u Nigeriji, od čega su većina djeca i žene. Napadi su također rezultirali snažnim porastom broja civilnih žrtava u poređenju s prethodnim godinama. Ne postoje tačni podaci o broju ubijene i ranjene djece tokom prethodne godine. Prema dostupnim izvještajima, Boko Haram regrutira i koristi djecu u borbama, ali također ih koristi za ljudske štitove i kao bombaše samoubice. Brojne škole koje su označene kao one koje provode “zapadnjački” plan i program su napadnute. Nastavnici i učesnici su ubijani, prepadani i otimani. U najvećem pojedinačnom incidentu, Boko Haram je oteo 276 djevojčica iz njihove škole u državi Borno.

Obala Slonovače

Zaštita djece u Obali Slonovače se kontinuirano popravlja. 2014. godinu obilježili su sporadični slučajevi oružanih napada, pljački i ostalih vrsta nasilja. Također je zabilježeno 18 slučajeva silovanje i drugog seksualnog nasilja počinjenog od strane Državnih oružanih snaga Obale Slonovače nad djevojčicama od 2 do 17 godina, najviše u zapadnom dijelu zemlje.

Pakistan

Sigurnosna situacija u Pakistanu tokom 2014. godine idalje je bila nestabilna, što je neizbježno utjecalo na živote djece. Brojni neciljani napadi rezultirali su smrću i povredama djece u različitim dijelovima zemlje. Osim toga, različite ekstremističke grupe su redovno napadale škole. Najmanje 40 sekularnih škola je napadnuto u raznim dijelovima Pakistana. Najgori incident desio se u Vojnoj javnoj školi u Peshawaru, gdje su Talibani ubili 132 dječaka i ranili mnoge druge.

Sirija

Zabilježeno je 2.107 slučajeva najtežih kršenja dječijih prava u Siriji, počinjenih od svih strana u konfliktu tokom 2014. Regrutacija i iskorištavanje djece postalo je svakodnevnica, te je 271 dječak i 7 djevojčica regrutirano od strane grupa povezanih sa Sirijskom slobodnom armijom (FSA), Jedinicama za zaštitu Kurda (YPG/YPJ), Islamskom državom (ISIL) i Al-Nusra frontom. Potvrđeno je 38 slučajeva pritvaranja (31 dječak i 7 djevojčica), uključujući 15 slučajeva mučenja. Djeca su također bila žrtve otmica. UN je potvrdio 463 slučaja otmice djece od strane ISIL-a. Zabilježeno je da je ubijeno 763 djece, a njih 1.542 ranjeno. Ipak, vrlo je vjerovatno da su stvarni brojevi značajno veći. UN je također izvijestio o 18 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, i o praksi prisilnog udavanja djevojčica za strane vojnike. 60 škola ili obrazovnih ustanova je bilo izloženo napadu, dok je njih 9 korišteno za vojne svrhe. 413 medicinskih ustanova je djelomično ili potpuno uništeno, dok 823 nisu bile potpuno u funkciji.

Somalija

Tokom 2014. godine, Ujedinjene nacije su izvijestile o 1.870 kršenja dječijih prava u Somaliji. Državna vojska Al-Shabaab i savezne formacije, Ahl Al-Sunna wal-Jama’a, i druge oružane grupe regrutovale su 819 djece. Ukupno su 563 djeteta zadržana na različitim stranama. Među žrtvama 340 slučajeva ubijanja i ranjavanja bilo je 520 djece. Zbog straha od stigmatizacije kod žrtava, bilježenje slučajeva silovanja i drugog seksualnog nasilja ostaje težak zadatak. U 70 zabilježenih slučajeva, silovane su najmanje 152 djevojčice. Posebno izložene seksualnom nasilju i prisilnoj udaji su djevojčice u kampovima za osobe raseljene unutar zemlje. 17 škola je napadnuto, a državna vojska nastavlja koristiti škole za regrutaciju i prekida edukaciju stotina djece dijeleći literaturu o džihadu učiteljima i indoktrinirajući obrazovni proces. Tokom 2014. godine oteto je ukupno 133 djece.

Sudan

Pregovori između Vlade Sudana i Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta Sjevera su suspendovani do daljnjeg, tako da je konflikt nastavljen u Južnom Kordofanu i Plavom Nilu. Plemenske borbe su se događale u Zapadnom Kordofanu, u kojem je u samo jednom incidentu ubijeno ili povrijeđeno najmanje 40 djece. Djeca, a naročito ova koja žive u izbjegličkim naseljima u Unity državi, bivaju regrutirana i korištena od strane različitih strana u konfliktu. UN je zabilježio 60 provjerenih slučajeva regrutacije dječaka između 14 i 17 godina. Ipak, postoji mnogo neprovjerenih ili nezabilježenih slučajeva regrutacije i iskorištavanja djece u Sudanu. 104 djece starosti od 5 do 17 godina bilo je ubijeno ili ranjeno u ovim regijama. Zbog uništenih škola i bolnica, preko 75.000 djece nema pristup edukaciji i medicinskoj njegi.

Žestoke borbe u regiji Darfur također su rezultirale mnogim kršenjima dječijih prava. Zabilježena su 3 slučaja regrutacije i korištenja dječaka od strane oružanih snaga. Ukupno je 197 djece ubijeno i ranjeno u 2014. godini, dok je 60 djevojčica bilo žrtvama silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja. 10 škola je ozbiljno oštećeno, uništeno ili opljačkano, a 1 je korištena u vojne svrhe. Zabilježeno je 13 slučajeva otmice djece.

Tajland

Konflikt između Vlade i različitih oružanih grupa nastavljen je u južnom dijelu zemlje. I pored mirovnih pregovora, regrutacija i korištenje djece od strane oružanih grupa je nastavljeno. Tokom 2014. godine, 23 djece je ubijeno i 65 je ranjeno. Škole i nastavnici su također bili direktne mete napada.

Ukrajina[6]

Borbe u istočnoj Ukrajini utjecale su na živote hiljada djece. Prema podacima UNICEF-a, najmanje 68 djece je ubijeno i 180 ranjeno. S obzirom na manjak podataka i pristupa podacima iz zone konflikta, vrlo je vjerovatno da su stvarna stradanja djece značajno veća. Konflikt je izazvao i humanitarnu krizu koja je pogodila milione ljudi, uključujući djecu.


[1] Ured Specijalne predstavnice Generalnog sekretarijata za pitanja djece u poprištima oružanih sukoba, dostupno na: https://childrenandarmedconflict.un.org/mandate/timeline/

[2] Ibid

[3] Ibid

[4] Ibid

[5] Izvještaj Generalne sekretarke Vijeću sigurnosti, A/69/926*–S/2015/409, Juni 2015, dostupno na: http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/2015/409

[6] Children under threat from renewed violence in eastern Ukraine, dostupno na: http://reliefweb.int/report/ukraine/children-under-threat-renewed-violence-eastern-ukraine