djecak

Udruženje URBAN

Projekt ‘Muzej ratnog djetinjstva’ realizira Udruženje URBAN iz Sarajeva.

Udruženje URBAN osnovano je u Sarajevu 2007. godine s ciljem promoviranja kulture u glavnom gradu BiH. Osnivači Udruženja željeli su napraviti interaktivnu online platformu za promociju kulturnih događaja. Aplicirali su lijepo dizajniranu projektnu dokumentaciju na šest mjesta, i na jednom su dobili 8% sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Prvi projekt nikad nije realiziran. Nakon godinu dana pauze bez aktivnosti, 2008. godine osnivač Udruženja, Jasminko Halilović, odlučuje se za drugačiji pristup. Tada je napravljena nova strategija na kojoj je izgrađen naš specifični model poslovanja.

Strategija

Naš model poslovanja bazira se na niskim troškovima, volonterskom doprinosu svih članova, i prihodu od vlastitih aktivnosti. Realiziramo samo one projekte za koje vjerujemo da ih je moguće učiniti samoodrživim. Ukoliko se ispostavi da je procjena bila pogrešna, odustajemo od projekta i na taj način minimiziramo gubitke. Svi naši projekti su potpuno samoodrživi i u tome smo pioniri među kulturnim institucijama i organizacijama u BiH. Prihod koji sami generiramo kroz “Urban produkciju” kontinuirano je najznačajniji i najstabilniji izvor našeg finansiranja. U tom smislu smo i među pionirima društvenog poduzetništva u BiH. Sve ovo omogućilo nam je da u vremenu finansijske krize rastemo stabilnom dvocifrenom stopom.

Rezultat

Danas URBAN ima 30 aktivnih članova koji sudjeluju u različitim projektima. Naše izložbe fotografija i promocije knjiga spadaju među najveće kulturne događaje u BiH. Ponosni smo da svoje projekte realiziramo na prostoru cijele države, pa su naše događaje osim Sarajeva vidjeli i Banja Luka, Zenica, Mostar, Tuzla, Prijedor, Livno, Visoko itd. Projekte smo predstavljali i u desetak država svijeta. URBAN od prvog dana postojanja aktivno doprinosi zajednici. Osim hiljada volonterskih sati, kulturu, umjetnost i humanitarne akcije podržali smo i vlastitim sredstvima. Posebno smo ponosni na činjenicu da su desetine mladih ljudi upravo kroz URBAN stekli prva radna iskustva i zaradili prve honorare. Vjerujemo da je to samo početak.

Više informacija na www.udruzenjeurban.ba.